ΑΝΤΙ-MUTE

Anti-mute
Αυτόνομη ομάδα έκφρασης και δημιουργίας
Κείμενο αυτοπαρουσίασης.

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που βρέθηκε στην πόλη της Άρτας. Μετά από κάποιες συζητήσεις, γεννήθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία μίας συλλογικότητας που θα αποτελέσει τη «βάση» η οποία θα δώσει “σάρκα και οστά” στις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τις ιδέες και τα όνειρα μας.
Η αγάπη μας για τη μουσική αλλά και οι επιρροές μας, ιδιαιτέρα από τη φιλοσοφία του DIY, καθώς και η κοινωνική και πολιτική αντίληψη που έχουμε πάνω σε ζητήματα της καθημερινής, τοπικής αλλά και παγκόσμιας πραγματικότητας, έγιναν η αφορμή να δοκιμάσουμε μια διαφορετική «συνταγή».
Με βασικά συστατικά τις ιδέες, τις ανάγκες και τα όνειρα μας, έχοντας ως εργαλεία τη φαντασία, τη θέληση και την οργάνωση των επιθυμιών μας, επιδιώκουμε το εκρηκτικό μείγμα μίας ριζοσπαστικής εκφραστικής κίνησης που θα επιτεθεί πολύμορφα και εχθρικά απέναντι στη σαπίλα μιας κατεστημένης και κυρίαρχης καθημερινότητας.

Εναντιωνόμαστε σε ό,τι θέλει τον άνθρωπο απομονωμένο και παθητικό, γρανάζι μιας ελεγχόμενης, τυποποιημένης και αποστειρωμένης φυσικής και διανοητικής κατάστασης και αναλαμβάνουμε δράση.
Θεωρώντας πως η τέχνη πολλές φορές δεν λειτουργεί σαν κάτι το αμφίδρομο αλλά περιέχει ευαίσθητες ισορροπίες πάνω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή, την αντίληψη και την ειλικρίνεια ανάμεσα στις σχέσεις του πομπού και του δέκτη, είμαστε έτοιμοι να αμφισβητήσουμε και να αμφισβητηθούμε, να κρίνουμε και να κριθούμε.

Προσανατολιστήκαμε στο να αναπτύξουμε ένα σκεπτικό το οποίο θα είναι πολύμορφο και δεν θα εμπεριέχει περιορισμούς και στερεότυπα. Θα θέτει τις βάσεις για μία κίνηση που με περαιτέρω εμπλουτισμό διαθέσεων και δράσεων θα αμφισβητούν και θα αντιπαλεύουν τους καθωσπρεπισμούς, τους κανόνες, τα κλισέ και τις επιβολές μιας υποτονικής, εμπορευματοποιημένης, μίζερης και αντιανθρώπινης κοινωνικής πραγματικότητας. Στόχος της ομάδας είναι με όπλο και εργαλεία την έκφραση και τη δημιουργία να ασκήσει κριτική αλλά και να συγκρουστεί παρεμβατικά αναταράσσοντας τα στάσιμα νερά της μικρής μας πόλης και όχι μόνο.

H ομάδα Anti-Mute δεν έχει και ούτε θέλει παρτίδες με «επαγγελματίες», εταιρίες, μαγαζιά, ΜΚΟ, κομματικές ή τεχνοκρατικές κλίκες, δημάρχους ή παραγοντίσκους της κακιάς ώρας. Είμαστε αντίθετοι και στεκόμαστε εχθρικά απέναντι σε αυθεντίες, ειδικούς, ξερόλες, κερδοσκόπους ή κάθε είδους κουμανταδόρους, καθώς και σε κάθε νοοτροπία που αναπαράγει σταριλίκια, ιεραρχίες, ανταγωνισμούς, εκμετάλλευση και καταναγκασμούς.

Είμαστε συλλογικότητα που λειτουργεί στα πλαίσια της αυτοοργάνωσης, της ισοτιμίας και της συντροφικότητας. Η δομή της ομάδας και οι αποφάσεις, καθορίζονται από τη συνέλευση που λειτουργεί αντιιεραρχικά και ισότιμα. Φασίστες, ρατσιστές, σεξιστές, ομοφοβικοί, εγωπαθείς και διπρόσωποι εννοείται πως είναι ανεπιθύμητοι και δεν έχουν καμία θέση ανάμεσα μας.
Οι ανησυχίες και οι ιδέες μας (καθώς και η κάθε αποτύπωση και διάδοση τους), δεν έχουν copyrights μιας και θεωρούμε πως δεν είναι μόνο δικές μας, αλλά ούτε και χωράνε στα «Εγώ» ή τα συρτάρια μας. Παρόλα αυτά δεν θα θέλαμε κανέναν επιτήδειο να τα οικειοποιείται για προσωπική του αυτοπροβολή ή κερδοσκοπία.

Για επικοινωνία : antimute@espiv.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *