ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ…

Ζούμε σε μια πόλη που σε μεγάλο βαθμό επικρατεί η γκρίνια και η μοιρολατρία. Δε ξαφνιαζόμαστε, αυτό συμβαίνει παντού άλλωστε. Παρόλο που αρκετός κόσμος εντοπίζει διάφορες προβληματικές και ελλείψεις σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και σε πρακτικά ζητήματα, δε φαίνεται να εκφράζονται προσπάθειες ή διαθέσεις για κάτι το διαφορετικό.

Το υπάρχον πολιτικό και οικονομικό σύστημα καθορίζει απόλυτα τη ζωή των ανθρώπων, δομημένο αυστηρά πάνω σε γραφειοκρατικούς και οικονομικίστικους όρους και κανόνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε προσπάθεια διαφορετικής προσέγγισης των πραγμάτων να συγκρούεται στο άχαρο ντουβάρι της προκαθορισμένης και επιβαλλόμενης κανονικότητας. Πέρα από αυτά, ο καθένας φέρει και την ατομική του ευθύνη.

Βλέπουμε, ακούμε και αντιλαμβανόμαστε πολύ κόσμο να έχει ωραίες ιδέες και ανησυχίες. Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος παραμένει σε μια αδράνεια και απελπίζεται ή αρκείται σε αυτά που έχει χωρίς να διεκδικεί ή να δημιουργεί καταστάσεις προς μία διαφορετική κατεύθυνση. Βασικές αιτίες πολλές φορές είναι ο φόβος και η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η παιδεία που έχουμε πάρει από το σύστημα εκπαίδευσης και διάφορους γραμμένους ή άγραφους κανόνες δεν εμπεριείχε ποτέ τα στοιχεία της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας, της αυτοοργάνωσης. Αντί αυτών, από μικρά παιδιά τα μυαλά μας δηλητηριάζονται, με αποτέλεσμα να εξελισσόμαστε σε έναν ενήλικα ο οποίος διακατέχεται από ανταγωνισμό, εγωκεντρισμό, φιλοτομαρισμό, υποτέλεια και δογματισμούς· με όλα αυτά, να συμβάλουν και να εξυπηρετούν το ευρύτερο σύστημα που αποσκοπεί αποκλειστικά στο κέρδος, τον έλεγχο και την εκμετάλλευση της ζωής και της ύπαρξής μας.

Σαν antimute, βάζουμε στόχους που αρχικά θα καταγγέλλουν και θα θίγουν κάποια ζητήματα, ενώ παράλληλα θα προτάσσουμε και θα προωθούμε συνεχώς την ενεργή συμμετοχή και την οργάνωση των ανθρώπων προκειμένου να καταφέρουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας. Στόχος μας είναι μέσα από εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, αλλά και μέσω του λόγου μας και των ιδεών μας να προωθήσουμε και να χτίσουμε βάσεις, γέφυρες επικοινωνίας, δομές κοινωνικοποίησης, αλληλεγγύης και αντίστασης.
Δε θα θέλαμε να αποτελέσουμε κάποια λαμπρή πρωτοπορία ούτε να κατοχυρώσουμε ένα άτυπο μονοπώλιο. Εν’ αντιθέσει πρόθεση μας είναι να δώσουμε μια μικρή ώθηση και σε άλλα άτομα ή ομάδες ώστε να χαράξουμε μαζί μονοπάτια που θα αγκαλιάζουν τις επιθυμίες και τα όνειρα μας, πορευόμενοι σε μία μάχη απέναντι σε ό,τι μας καταπιέζει και μας αλλοτριώνει σαν κοινωνικό σύνολο.

Θέλουμε να διεκδικήσουμε και να ορίσουμε τις ζωές μας χωρίς τους περιορισμούς που μας επιβάλλονται. Αυτό όμως προϋποθέτει το να οργανώσουμε τις σκέψεις και τις διαθέσεις μας, αφυπνίζοντας συνειδήσεις με σκοπό την κατάκτηση απλών μικρών πραγμάτων που κάποιοι τα κάνουν να φαντάζουν ακατόρθωτα. Καλούμε την κοινωνία να μας στηρίξει και να οργανωθεί παράλληλα ή και μαζί μας. Να προχωρήσουμε και να κατακτήσουμε όσα δικαιωματικά μας ανήκουν και ακόμα περισσότερα…

Anti-Mute αυτόνομη ομάδα έκφρασης και δημιουργίας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *